Kaffeskolan!

Det är ju inte svårt att koka svenskt kaffe, men har man inte fått lära sig hemma är det heller inte lätt! Såhär gör du för att koka de vanligaste kaffesorterna i Sverige:

Perculator och bryggare:
Ta bara lika många mått brygg kaffe (ca. en rågad matsked) som du gör koppar. Är du osäker på hur många koppar du gör, så ta en kopp, fyll den och häll i bryggaren/pannan. Koka aldrig mindre än fyra koppar, och räkna med två per person.

En thémugg motsvarar ca. två koppar. Halvt dricksglas ~ 1 kopp. Justera bara måttet – lite mer rågat (alltså överfullt) för stora koppar, struket för riktigt små koppar.

Kok kaffe i kaffepanna:

Det är nästan samma förfarande som innan, men skillnaden är att man använder kok kaffe och först kokar upp vattnet i kaffepannan och tar av den från plattan. Sedan lägger man på mått, såsom innan beskrivet. Sedan kokar man försiktigt upp vattnet i pannan 2-3 gånger, bara så det bubblar till och kok-kaffet blandat sig med vattnet ordentligt, ta alltså av den direkt. Vänta någon sekund och ställ tillbaka den tills det bubblar igen. Det ska bara blanda sig. Efter detta tar du av kaffepannan från plattan och spolar lite, lite, kallvatten via ”pipen” – alltså där du sedan häller ut kaffet. Detta för att rensa den från kaffesump + att en del menar att man klarnar kaffet och gör det drickbart snabbare. Vänta en minut. Njut sedan av det nykokade kaffet!

Hoppas detta hjälper någon att koka gott kaffe!

”Kaffeskolan, Hendrik Andersson 2009” 😉

Annonser

2 kommentarer Lägg till

 1. Johan skriver:

  Är det här en hint till mig som är dålig kaffebryggare?

  /Johan

 2. Hendrik skriver:

  *ler* Nejdå , Johan, det var inte meningen att just du skulle ta åt dig 🙂
  Jag skrev faktiskt den här instruktionen på Facebook först. Det var en person född i ett annat land som hade problem med sitt kaffekokande. Sedan insåg jag att det säkert finns fler som kan ha nytta av detta.

  /Hendrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s