Tillåt rökning på raster!

Det senaste året har det blivit poppis och inne bland kommunpolitiker och företag att införa ”rökfri arbetstid”. Jag har hela tiden motsatt mig detta, vid alla tillfällen jag haft möjlighet. Det här är ännu ett missriktat sätt att ”hjälpa” rökarna. För mig verkar det bara som att vissa njuter av att få bestämma över en annan människas kropp. Mitt parti har en (kanske inofficiell) slogan: -”Gör vad du vill, så länge du inte skadar någon annan. ” Med det argumentet vill jag försvara rökarna, och samtidigt kan jag dra slutsatsen att ”den goda viljan” hos arbetsgivare och kommuner gör precis det motsatta. Tänk om hälsofantasterna som tänker och kanske säger -”Jag vill ju bara ditt bästa, samhället och dess normer fungerar såhär, du skulle må mycket bättre och dina möjligheter skulle öka så mycket” istället för att försöka ”hjälpa” rökaren eller den överviktige att bli mer konform, istället skulle vara mer accepterande och förstående!? För en del är rökning, anorexia/bulimia och andra självskadande beteenden en manifestation, vilken kan grunda sig i dålig självkänsla eller att man vill vara den som själv bestämmer över sin kropp. Detta på grund av att man känner och får ta emot just pressen på hur man ska se ut och bete sig. Alltså är det enligt mig fullständigt kontraproduktivt att förbjuda rökning under arbetstid!

Erika Björklund fick nyligen sin doktorshatt efter disputation. Jag citerar: ”…hälsoprojekt på jobbet sorterar mellan önskvärda och mindre önskvärda arbetstagare, där de som kan leva upp till föreställningarna om ett hälsosamt leverne utgör de önskvärda arbetstagarna.” Det är en skrämmande utveckling vi ser. Vi vet redan att en del har det tufft på jobbet. Det mobbas och vissa människor nedvärderas och trycks ner psykiskt. Vi är snabba på att reagera med insatser så fort det gäller hudfärg, språk, religion och fysiska eller psykiska handikapp, men tycker det är helt okej ifall någon röker, eller är överviktig. Med den här utvecklingen så blir det väl förbjudet att vara fet snart – någon kan ju äcklas och behöva spy, eller vad vet jag? Förbud mot att äta en äta en chokladkaka, ett wienerbröd eller dricka en Cola på rasten lär ju bli ett resultat inom inte allt för många år…

Nä. Nu får det vara nog!

Hendrik Andersson

PS: Editerat 23/9 2009: Vad kan då resultatet av detta bli? Ja, det är ju inte omöjligt att röster kommer att höjas för att de 5min paus som är lagstadgade, görs om till icke arbetstid! :DS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s