Lag om civilkurage

Jag har nyligen diskuterat ett förslag på en ny lag – att göra det straffbart att inte ingripa om man ser någon utsättas för brott. Först tyckte jag det lät fördjävligt. Men efter resonerande så insåg jag att det egentligen inte är någon dum idé. Kommer ni ihåg misshandeln i Stockholm, som filmades med en mobilkamera? Han som filmade och inte ingrep skulle åka dit. Själv har jag ingripit när jag såg en kille puckla på sin tjej. Folk stod bredvid och gjorde ingenting. Först efter att jag kastat mig över idioten, så kom fler och hjälpte mig hålla fast honom tills ordningsvakten på stället kom och tog över. Jag trodde efteråt att det fanns en risk att jag själv kunde åka fast för misshandel och jag vet faktiskt inte än hur det förhåller sig. Med denna lag, skulle folk som vanligtvis bara passivt står bredvid kanske få ”styrka” och mod nog att ingripa. De som vågar skulle nog inte vara lika oroliga för att själva råka i klammeri med rättvisan, eftersom det tydligt skulle stå i lagen att detta är önskvärt. Man kan nog också hitta fler situationer då detta skulle vara en bra idé. Vad tror/tycker du?

Hendrik Andersson

2 kommentarer Lägg till

  1. Jens skriver:

    Jag kommer i och för sig också ihåg Seindfeld avsnittet när hela gänget blev fängslade i enlighet med ”den goda samaritens lag” 😉

  2. Hendrik skriver:

    Jasså? Jag måste se det någon dag! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s