Har klyftorna ökat?

Lekman som jag är, så tror jag att skillnaden mellan fattig och rik egentligen inte har ökat, bara att en del rika tillåtits bli rikare, utan att det gått ut över någon annan. Däremot anser jag att bostadssituationen i storstäderna är under all kritik. Det är så dyrt att köpa lägenhet att om man blir arbetslös har man inte en chans att bo kvar. Jag tror lösningen är att bygga mer bostäder. Just nu är också risken att överbelåna sig och åka på en räntechock otroligt stor – en ordinär tvåa i Stockholm kostar 4 miljoner. Om räntan från dagens låga nivå, går upp till 7% så blir månadskostnaden runt 22tkr. Om man är två, och en blir arbetslös i det läget, kan det vara svårt att bo kvar, speciellt eftersom hyra eller el inte ens är inräknade…

Något som väl jag och många svenskar skulle behöva lära oss är att spara lite ”utifall att”. Vi har varit bortskämda med fasta jobb, 40 år på samma arbetsplats m.m. men idag vill ingen av oss jobba så länge på samma ställe, vi vill utvecklas som personer, och väldigt många har dyra studielån. I Indien, Sri lanka och Kina finns det människor som är lika välutbildade som oss och som har tillgång till samma kunskaper som oss. De kan du leja för 18kr timmen. Vår största chans här i Sverige är att ägna oss åt att tänka nytt! Kreativitet är nyckeln till framtiden!

I dagens globaliserade värld så kommer det att vara mycket som vi tagit för givet som inte kommer att vara så som det varit de senaste 100 åren (märk väl, en ynka bråkdel av människans historieskrivning). Det enda man kan vara säker på, är att allt kommer att förändras. Det som är sant idag, kanske är utopi imorgon, men likväl finns det ingen anledning att misströsta! Chanserna att få och kunna bli det man vill, har aldrig någonsin varit större för en människa, på jordklotet, under universums hela existens!

Hendrik Andersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s